Про що інформує назва моделі комутатора VigorSwitch?


Фахівці компанії DrayTek опублікували статтю, що роз’яснює, яким чином формується позначення моделей комутаторів VigorSwitch. Порівняно з тим, що використовувались раніше, в ньому збільшено кількість символів – літер або цифр.

Як кодується інформація у назві пристрою, роз’яснено на прикладі VigorSwitch PQ2200xb у наступній схемі:


Кожним символом чи кількома символами (що власне відображено у схемі) позначається певна особливість відповідної моделі.

Однією (гігабітні комутатори) або двома великими літерами на початку позначення моделі вказується тип основних портів, якими оснащений пристрій.

СимволТип портів
GПорти Gigabit Ethernet (одна літера «G»)
PКомутатор з PoE (у гігабітних PoE-комутаторів одна літера «P»)
FОптичні порти (SFP/SFP+)
XПорти 10 Gigabit Ethernet
QПорти 2.5GBase-T
NПорти 5GBase-T

Наступний символ – цифра – зазначає тип комутатора з огляду на можливості управління та рівень функціонування у відповідності з базовою моделлю взаємодії відкритих систем (OSI).

СимволТип комутатора
1Smart Lite чи Web Smart
2Layer 2 та L2+
3Layer 3

Далі слідують дві цифри, які вказують на загальну кількість портів комутатора. Наприклад, у пристрою VigorSwitch PQ2200xb, позначення якого розглянуто на схемі, загалом нараховується 20 портів.

Ще одна цифра являє собою номер розробки. Так, комутатори VigorSwitch G1282 та P1282 належать до нової серії, що замінила моделі VigorSwitch G1280 та P1280 відповідно.

За цифрами слідує мала літера, яка вказує на максимальну швидкість передачі даних в аплінк-інтерфейсах.

СимволШвидкість передачі даних
ВідсутнійДо 1 Гбіт/с
xДо 10 Гбіт/с
qДо 2,5 Гбіт/с
nДо 5 Гбіт/с

Цей символ може супроводжуватись малою літерою «s», яка означає, що в промаркованому таким чином пристрої забезпечена підтримка OpenFlow. Завдяки цьому комутатор може працювати в стандартному режимі, як традиційний мережевий комутатор, а також в режимі SDN.

Останній символ – мала літера – зазначає максимальну потужність PoE-живлення, що подається від одного порту комутатора.

СимволПотужність
ВідсутнійДо 30Вт (IEEE 802.3af/at)
uДо 60Вт (IEEE 802.3bt, Тип 3)
bДо 90Вт (IEEE 802.3bt, Тип 4)

Більша кількість символів у позначеннях моделей комутаторів відповідає суттєвому розширенню функціональні можливостей пристроїв з лінійки VigorSwitch. Загальний перелік комутаторів, які доступні до замовлення, міститься у зведеній таблиці параметрів пристроїв DrayTek VigorSwitch.

В цій лінійці наявні високопродуктивні комутатори G2540x, P2540x, G2280x, P2280x, Q2200x та PQ2200xb з десятигігабітними аплінк-інтерфейсами. Комутатор VigorSwitch FX2120 оснащується 12 слотами під встановлення комунікаційних модулів SFP+/SFP, перш за все оптичних, що функціонують з максимальною швидкістю передачі 10 Гбіт/с або 1 Гбіт/с, відповідно. Комутатори VigorSwitch Q2200x та PQ2200xb оснащуються 16 портами 2.5 Gigabit Ethernet, а у перших 4 портах комутаторів PQ2200xb забезпечується подача живлення з потужністю до 90 Вт у відповідності зі стандартом IEEE 802.3bt (PoE тип 4). Ці мультигігабітні комутатори, зокрема, надають можливість повною мірою розкрити потенціал стандарту IEEE 802.11ax, якщо використовується точки доступу WiFi-6, що оснащені відповідними мережевими 2.5G-інтерфейсами, наприклад VigorAP 1060C.

Виходячи з того, що деякі наведені символи не використовуються в позначенні моделей комутаторів, які наразі доступні до замовлення, можна розраховувати на подальший розвиток лінійки VigorSwitch за рахунок пристроїв з новими функціональними можливостями. Очевидно, що планується виведення на ринок комутаторів з портами 5 Gigabit Ethernet й також PoE-комутаторів з подачею потужності до 60 Вт від одного порта.

Scroll to top