Нова точка доступу Wi-Fi 6 – найбільш продуктивний бездротовий пристрій DrayTek


Компанія DrayTek сповістила про виведення на ринок точки доступу Wi-Fi 6 – VigorAP 1062C. Наразі це – самий продуктивний бездротовий пристрій у пропозиції DrayTek.

Точка доступу VigorAP 1062C здатна здійснювати передачу даних з сукупною швидкістю до 1200 Мбіт/с у діапазоні 2,4 ГГц й до 4800 Мбіт/с у діапазоні 5 ГГц (сумарно 6000 Мбіт/с, отже це пристрій Wi-Fi класу AX6000). Вона підтримує одночасне обслуговування до 256 клієнтів, що активно функціонують (максимум по 128 клієнтів у кожному діапазоні). Забезпечується сумісність з пристроями стандартів IEEE 802.11b/g/n/ax у діапазоні 2,4 ГГц та пристроями стандартів IEEE 802.11a/n/ac Wave 2/ax у діапазоні 5 ГГц, а також підтримка до 8 SSID на діапазон (загалом 16 SSID ).


Точка доступу VigorAP 1062C оснащується інтерфейсом Ethernet для мідножильних ліній, що підтримує швидкість передачі даних до 2,5 Гбіт/с (10/100/1G/2.5G-Base-T). Завдяки більшій пропускній спроможності мультигігабітного порту Ethernet досягається висока швидкість обміну даними, що відбувається між бездротовими клієнтами та мережею. До того ж через цей комунікаційний порт точка доступу може отримувати живлення по інфраструктурі Ethernet за стандартом IEEE 802.3af (PoE+) з величиною споживання 23 Вт. Також передбачена подача електроенергії від зовнішнього блоку живлення.


Точка доступу VigorAP 1062C оснащується інтерфейсом Ethernet для мідножильних ліній, що підтримує швидкість передачі даних до 2,5 Гбіт/с (10/100/1G/2.5G-Base-T). Завдяки більшій пропускній спроможності мультигігабітного порту Ethernet досягається висока швидкість обміну даними, що відбувається між бездротовими клієнтами та мережею. До того ж через цей комунікаційний порт точка доступу може отримувати живлення по інфраструктурі Ethernet за стандартом IEEE 802.3af (PoE+) з величиною споживання 23 Вт. Також передбачена подача електроенергії від зовнішнього блоку живлення.

Ефективність функціонування пристрою забезпечується поєднанням технічних рішень, що специфіковані у стандарті IEEE 802.11ax, з засобами, які оптимізують доставку трафіка. Зокрема, до вказаних рішень належать багатостанційний доступ з ортогональним частотним розподілом каналів (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access, OFDMA), яка забезпечує ефективне завантаження частотних каналів при роботі з багатьма клієнтами, а також технологія формування кількох вхідних та вихідних потоків 4×4 MU-MIMO (Multi-User Multiple-Input, Multiple-Output).

У число засобів оптимізації доставки входить функція рівноцінного доступу до радіоефіру (Airtime Fairness) що забезпечує виділення усім клієнтам Wi-Fi однакових проміжків часу на передачу даних. Робота клієнтів не буде сповільнюватися, незважаючи на присутність у мережі застарілих пристроїв, які використовують менш швидкісні стандарти Wi-Fi.

Функція розподілу клієнтів Wi-Fi по диапазонах частот (Band Steering) забезпечує підключення дводіапазонних пристроїв в області частот 5 ГГц. Ця область меншою мірою зазнає перенавантажень й надає можливість реалізувати більш швидкісні з’єднання ніж діапазон 2,4 ГГц. Останній використовується для обслуговування клієнтів, які підтримують виключно діапазон 2,4 ГГц.

Компанія DrayTek пропонує різні засоби для керування точками доступу VigorAP. Зокрема можна віддалено керувати VigorAP 1062C з централізованої платформи VigorACS 3. Також централізовано керувати точками доступу DrayTek можна з маршрутизатору Vigor.

Для пристроїв в мережі, яка розгорнута в межах однієї локації, можливе використання програмного рішення VigorConnect. Ще для керування точками доступу VigorAP призначений застосунок DrayTek Wireless, що пропонується як у версії для пристроїв iOS, так і для пристроїв Android.

Слід зазначити, що  у функціональне оснащення VigorAP 1062C додані нові можливості. Це відповідним чином відображають зміни у  Веб-інтерфейсі нової точки доступу.

Функція Virtual Controller надає можливість конфігурувати мережу на базі обладнання DrayTek, яке підключається за допомогою бездротових або проводових з’єднань, а також дозволяє керувати пристроями у такій мережі.


Кожному з цих пристроїв призначається певна роль, а саме: Root-пристрій (може бути лише один на мережу) та декілька Node-пристроїв. Root контролює мережу та синхронізує конфігурації з пристроями Node.

Точка доступу VigorAP 1062C підтримує технологію Mesh й може функціонувати як Root-пристрій у складі в Mesh Group. Загалом в групі може бути до 8 пристроїв DrayTek з Wi-Fi, які розподіляються по 3 рівнях ієрархії. У центрі Root-пристрій (рівень «0»), який виступає шлюзом, що забезпечує інтеграцію Mesh Group у проводову інфраструктуру мережі та доступ з Node-пристроїв до інтернету.

В режимі AP Adoption, який активізується для точки доступу VigorAP 1062C, що функціонує як Root-пристрій, можна здійснювати пошук пристроїв та включення пристроїв до групи. За результатами пошуку виводяться дані щодо пристроїв, які були виявлені, зокрема модель, MAC-адреса, рівень сигналу.

Функція Monitoring надає можливості аналізувати інформацію у DHCP Table, ARP Table чи Web Syslog, а також дані стосовно бездротових клієнтів, які приєдналися до VigorAP 1062C. Вона виводить перелік клієнтів, для яких відображаються наступні дані: MAC-адреса, час роботи, швидкість передачі даних, RSSI, SSID, канал, діапазон тощо.


Точка доступу VigorAP 1062C добре вписується в інтер’єр сучасного житла чи офісу. Корпус допускає монтаж пристрою на стелі або на стіні. Для цього в комплект поставки включені усі необхідні кріпильні деталі та елементи, зокрема спеціалізована монтажна скоба складної форми що може кріпитись до будівельних конструкцій з різних матеріалів або до каркасу підвісної стелі.


Як самий продуктивний бездротовий пристрій у пропозиції DrayTek, точка доступу VigorAP 1062C найкращим чином розкриває переваги найбільш швидкісного на даний час стандарту IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6). А розширене функціональне оснащення нової точки доступу надає можливості більш ефективно конфігурувати й оптимізувати мережу з пристроями DrayTek та керувати такою мережею.